Medische trainings- en oefentherapie

Hoe ontstaan klachten?

Bij pijnklachten of beperkingen past het lichaam zich aan. Door verkeerd of teveel gebruik kan overbelasting ontstaan. Dit uit zich in pijnklachten waar het lichaam ook weer op reageert. De conditie kan hierdoor verder afnemen en de kans op klachten wordt steeds groter. U komt in een zogenaamde vicieuze cirkel.

 

Naast het overbelasten kan er ook onderbelasting plaatsvinden. In die situatie worden de mogelijkheden van het lichaam niet optimaal benut. Met krachtvermindering, stijve spieren en gewrichten en een afnemende conditie als mogelijk gevolg.

 

Vaak is de balans verstoord, wat dan duidt op coördinatie vermindering van het gebruik van de verschillende spieren. Coördinatietraining staat hoog in het vaandel bij Fysiotherapie Spaans & van Leeuwen. De oorzaak van de verminderde coördinatie kan door verschillende factoren zijn ontstaan. Daar moeten we eerst naar kijken en er iets mee doen. Maar vervolgens  kunt u er wat aan doen door de juiste spieren op het juiste moment aan te spannen en daar willen we u graag bij helpen. Dit is altijd maatwerk gericht op u en op de doelstelling van de behandeling. Daarom wordt dit ook uitgebreid met u besproken en worden de oefeningen altijd onder leiding uitgevoerd.

 

In sommige gevallen is het prettiger om met een kleine groep medecursisten te werken, vooral om de motivatie optimaal te houden. Dit wordt in een gezamenlijke lesgroep gedaan. Maar ieder oefent altijd met zijn eigen doelstelling voor ogen. Die doelstelling wordt dan ook gezamenlijk bepaald en kan nodig zijn om de pijnklacht te verminderen, maar ook om beter te kunnen functioneren met minder kans op terugval.

 

Van u wordt een actieve opstelling gevraagd, makkelijke kleding en schone sportschoenen.

 

Bij aanvang van een lesgroep worden er eerst een aantal testen uitgevoerd, zodat het individuele doel goed kan worden vastgesteld. Deze testen worden regelmatig herhaald, zodat de voortgang helder blijft.

Comments are closed.